Top Ad 728x90

180 éve halt meg Sobri Jóska a rettegett bakonyi betyár

180 éve halt meg Sobri Jóska a híres bakonyi betyárvezér. Az eredetileg Pap József nevű fiatalember a mai napig az egyik legismertebb nevű betyár, korának egyik legrettegettebb útonállója, nevét legendák lengik körül.


Az ellene kiadott körözőlevél "sudár termetű, fehér bőrű, csinos arcú" legénynek mutatja be Sobrit, aki betyárjaival rajtaütésszerű rablásokat hajtott végre a Dunántúlon.

A legenda szerint fiatal, szinte gyerek korában egy disznólopásba keveredett, ami miatt a szombathelyi börtönbe került két évre. Itt tanult meg írni és olvasni is, de modora, öltözködése is megváltozott.

1835-ben egy társával kirabolták a kolomposi juhászt, ettől kezdve bujkálásra kényszerült, majd a bujkáló szegénylegények betyárvezére lett a Bakonyban és a hozzá közel lévő Vas, Zala, Győr és Veszprém vármegyékben.

Sobri nagy szerelme Répa Rozi volt, aki a Kisapáti malom szolgálólányaként urasága őt fogdosó rokonát szerencsétlenül a fogaskerekek közé lökte, és az meghalt, ezután Sobri még éjszaka átküldte embereit a molnárhoz, írasson igazolólevelet az urasággal Rozi ártatlanságáról.

A betyár alvezére a szintén híres Milfajt Ferkó volt, akivel főként módosabb embereket raboltak ki, így tettek szert nagy hírnévre a szegény nép körében. Milfajttal követte el két leghíresebb rablását is, 1836-ban kirabolta a győri káptalan pénztárát, majd Hunkár ezredest is, aki a magánál a királynál tett panaszt a betyár ellen.

Sobri Jóska fejére 100 arany vérdíjat tűztek ki. Az üldözött Sobri kétfelé osztotta a csapatát: az egyik Milfajt vezetésével a Vértes felé vonult, míg ő a másikkal a Bakonyon át Tolna felé tartott. Alvezérét érte előbb utol a végzet: Milfajt egy elvadult mulatság során saját magát lőtte meg, a sebesült betyárt elfogták, és 1836. december végén a  rögtönítélő bíróság felakasztatta.

Sobrit és öt társát 1837. február 17-én kerítették be Somogy és Tolna vármegye határán, Lápafőnél. Itt szabályszerű ütközet alakult ki, a sarokba szorított betyárok bátran védekeztek, még sebesülten sem adták meg magukat. Azonban amikor a betyár rádöbbent, hogy körül van véve, a fegyverét maga ellen fordította, és szíven lőtte magát. Az ezt követő zűrzavarban a még életben lévő társai közül néhánynak sikerült elmenekülni.

Oszd meg, ha érdekesnek találtad a cikket!

Az oldalon megjelent tartalmak forrásmegjelöléssel szabadon terjeszthetők.