Top Ad 728x90

FIGYELEM! Telefonos csalók, senki ne dőljön be nekik!

A rendőrség honlapján tették közzé azt a hírt, amiben a telefonos csalásokra figyelmeztetnek. Fontos, hogy mindenki tudjon erről a csalási módszerről és senki se dőljön be a csalóknak!


A közelmúltban a Balassagyarmati Rendőrkapitányságon egy férfi tett feljelentést csalás miatt. A sértett elmondta, hogy egy ismeretlen férfi hívta fel telefonon, aki azt állította, hogy a telefonszolgáltatótól keresi, mert több, mint százezer forintot nyert.

 Megkérdezte a sértett születési adatait és közölte vele, ahhoz, hogy a nyereményhez hozzájuthasson, el kell mennie egy bankautomatához. Hozzátette, hogy aznap este egy autó kisorsolására is sor kerül. A sértettet arra bírta rá, hogy több telefonkártyát is feltöltsön, majd a vonal megszakadt.

A gyanútlan áldozatokat ehhez hasonló történettel hívják fel a csalók telefonon. Az ismeretlen telefonáló szinte minden esetben rejtett számról hívja fel a sértettet. Általában azt mondja, hogy a telefonszolgáltató társaság kisorsolta a sértett telefonszámát, és így nyert egy nagyobb összeget.

 A nyeremény azonban csak akkor kerülhet a számlájára, ha regisztrációs költségként több tízezer forint összeget rátölt egy, vagy több, a telefonáló által megadott számra. Vagyis egy, a tettes által megadott telefonszám egyenlegét kell feltöltenie a sértettnek ATM-en keresztül.  A csaló által előadott történet csak később válik gyanússá, és aztán kiderül, hogy szó sincs nyereményről, a telefonáló becsapta az áldozatot.

Felhívjuk a figyelmet, hogy a mobilszolgáltatók nem folytatnak a fentiekben leírt nyereményjátékot.

A bűnözők a bűncselekmények elkövetésénél gyakran azt használják ki, hogy az áldozatok hiszékenyek, többnyire egyedül vannak, és túlzott bizalommal fordulnak az idegenek felé.

Fogadja meg tanácsainkat a hasonló módszerrel elkövetett csalások megelőzése érdekében!

  • Telefonon senkinek ne adja meg személyes és banki adatait! Ismeretlen részére semmilyen esetben ne utaljon át pénzt!
  • Bármilyen kecsegtető ajánlatot kap, kezelje azt kellő fenntartással és óvatossággal! Ne hagyja, hogy az anyagi haszonszerzés lehetősége megzavarja tisztánlátását!
  • Törekedjen arra, hogy azonosítható legyen a hívó személye! Kérjen telefonszámot, honlap elérést, ahol objektív információkat tud beszerezni az állítólagos nyereményről. Mondja el a telefonálónak, hogy mielőtt döntene, először meg akar győződni az ajánlat valódiságáról. Ha csalóval áll szemben, a kérdezősködésre azonnal meg fogja szakítani a hívást.

Ha a csalók, az Ön elővigyázatossága ellenére, mégis megkárosítják, haladéktalanul tegyen bejelentést a rendőrségen személyesen, vagy a 112-es ingyenes segélyhívó számon!

Oszd meg, hogy az ismerőseid se verhessék át a csalók!

Az oldalon megjelent tartalmak forrásmegjelöléssel szabadon terjeszthetők.