Top Ad 728x90

Madagaszkár magyar királya

Bizonyára sokan hallottatok már Benyovszky Móricról, a magyar származási grófról, akit a madagaszkári malgas törzsek királyukká választottak. Nekem személy szerint gyerekkorom egyik hőse, ami részben a "Vivát, Benyovszky!" című '70-es években készült sorozatnak köszönhető, részben pedig Barsi Ödön "Madagaszkár királya" című könyvének. Mivel idén 275 éve született, így szeretnék róla is megemlékezni az alábbi cikkben.

Kazimierz Pułaski festménye a 1767-es felkelésről.

XVIII. századi történelem kiemelkedő alakja volt a magyar származású Benyovszky, nevét Európa szerte ismerik. 1741-ben született, főnemesi családban a jelenleg a Felvidékhez tartozó Nyitra vármegyei Verbón.
Magukénak tekintik a szlovákok, nemzeti hősüknek tartják a lengyelek, de a franciák és az oroszok is megemlékeznek róla történelemkönyveikben.


Benyovszky fiatal korától katonáskodott főként távol otthonától, így örökségéből rokonai kitúrták. Jogos követeléseinek fegyverrel próbált meg érvényt szerezni, ezért Mária Terézia száműzte az országból.
Ezután Lengyelországba ment, ahol részt vett az 1767-es nemesi felkelésben ami miatt Szibériába deportálták, a Kamcsatka-félszigetre, ahol elnyerte a helyi kormányzó bizalmát, de végül innen is továbbállt. Franciaországba ment, innen részt vett a madagaszkári expedícióban, ahol megalapította Louisbourg erődjét, sőt a helyi törzsek királyukká választották.
Ezután hazatért Magyarországra, itt ugyan kegyelmet kapott, sőt 1778-ban grófnak nevezték ki mégis visszatért Madagaszkárra, ahol 1786-ban egy a franciákkal vívott ütközetben vesztette életét.

A kalandos  életet élő gróf alighanem az egyik legnagyobb magyar felfedező volt.

Ha tetszett a cikkünk oszd meg ismerőseiddel is!

Az oldalon megjelent tartalmak forrásmegjelöléssel szabadon terjeszthetők.