Top Ad 728x90

Tuti tipp őszi kiránduláshoz: a füzéri vár

Kihagytad a tavaszi kirándulást, vagy esetleg csak egy kis aktív kikapcsolódásra vágysz még az ősszel? Akkor az Észak-Magyarországon, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében található füzéri vár tökéletes választás lehet a számodra. Egyébként a falu közigazgatási helyén fekszik a jelenlegi Magyarország legészakibb pontja is.

A vár egyébként a falu fölé magasodik, 170 méterrel a település felett, annak központjában. A vár az ősi örökségünk része, hiszen feltételezhetően a 13. század elején épült, az Aba nemzetség tagja, Zaránd építtette.


A várban fénykorában, egy évig még a Magyar Szent Koronát is őrizték, ugyanis a mohácsi csata után Perényi Péter koronaőr itt vigyázott rá.
A várnak nagyon gazdag történelme van, hiszen a körülbelül 800 év alatt, mióta áll nemcsak II. András, IV. Béla, Aba Amádé, tulajdonában volt, hanem többek között a Báthoryak, a Nádasdyak tulajdonában is volt, majd így került a Károlyi családhoz.


A vár felújítása a kilencvenes években kezdődött és jelenleg is folyik, hiszen ez hatalmas régészeti munkát igényel. A 2016 március 27. óta látogatható várban korhű ruhákba öltözött animátorok segítségével ismerhetjük meg az épület történetét.

Ez a gyönyörű vár ideális helyszín lehet egy kellemes kikapcsolódásra a családdal, mindenképpen érdemes ellátogatni ide.

Ha tetszett, oszd meg a cikket ismerőseiddel is!

Az oldalon megjelent tartalmak forrásmegjelöléssel szabadon terjeszthetők.