Top Ad 728x90

5 érdekesség Magyarországról amit kevesen tudnak

Mindenki szereti az érdekességeket, ha olvasunk néhány érdekes információt azzal mindig jól fel lehet dobni egy beszélgetést, vagy akár jó témaindító is lehet egy társaságban. Most összegyűjtöttünk néhány magyar kötődésű érdekességet amit érdemes tudnotok.

1. A Feszty-körképet egy a napóleoni csatáról szóló körkép ihlette

Állítólag amikor Feszty 1891-ben Párizsban járt és megtekintette Detaille és Neuville napóleoni csataképét rögtön elhatározta, hogy ő maga is fest egyet. A körkép témáját Jókai Mór javasolta, ugyanis ő volt Feszty Árpád apósa.

2. Az Országházat sosem láthatta a tervezője

Az Országház építése 1885-ben kezdődött, és az átadásra 17 évet kellett várni. Ekkor már a tervező Steindl Imre nem láthatta az épületet teljes pompájában. A dolog érdekessége az, hogy a tervező mindössze öt héttel korábban hunyt el.

3. A mai Szent Korona nem azonos Szent Istvánéval

A valóság az, hogy a korona egyes elemei később lettek csak a fejdísz részei. Az alsó és a felső rész külön kerültek az uralkodóink fejére, a kereszt pedig megint később kerülhetett csak rá.

4. Magyarország legnagyobb kastélya a gödöllői

Az ország legnagyobb kastélya a gödöllői Grassalkovich kastély, melyet Grassalkovich Antal építettet a 18. században. Érdekesség, hogy Erzsébet királyné is a kastélyban élt nyaranta, ekkor a kastély több, mint 130 helyiségből állt.

5. A Balaton sekély vizű tónak számít

A 78 kilométer hosszú Balaton a maga három méteres átlagos mélységével egy igencsak sekély vízű tónak számít, többek között ennek is köszönhetjük, hogy nyaranta olyan könnyen felmelegszik és kellemes, meleg vízét élvezhetjük.

Ha érdekesnek találtad az összeállítást kérjük oszd meg másokkal is!

Az oldalon megjelent tartalmak forrásmegjelöléssel szabadon terjeszthetők.