Top Ad 728x90

Itt a hitelmoratórium vége az érintettek felének

 Fordulópontnak nevezte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) felügyeleti szóvivője szerda reggel az M1 aktuális csatornán, hogy a hitelmoratóriumra jogosult embereknek már csak kevesebb mint a fele él a lehetőséggel.


Binder István elmondta, sokan az első három hónap után szembesültek azzal, hogy ez nem egy tartozás-elengedés, hanem egy fizetési haladék, ezért a bank kamatot számít fel a kölcsönre.
A vállalkozások közül pedig mintegy 20 ezren döntöttek úgy, hogy kilépnek a moratóriumból. Összegzése alapján még 1 millió 150 ezer család és 25-30 ezer vállalkozás él a moratóriummal.

Kifejtette, a lakáshitelek – amelyek általában a legnagyobb összegű tartozások – területén az adósoknak már csak 41 százaléka van benne a moratóriumban. Azt viszont elgondolkodtatónak nevezte, hogy a személyi kölcsönökkel rendelkezők kétharmada még mindig él a lehetőséggel.  Utóbbiak esetében ugyan kisebb összegekről és rövidebb futamidőről van szó, de a kamat magasabb, mint a mástípusú hiteleknél – tette hozzá.

Kérdésre elmondta: jelenleg a lakossági oldalon 2800-2900 milliárd forint, míg a vállalati oldalon 1900 milliárd forint van a moratóriumban, de az MNB abban bízik, hogy ez hamarosan jelentősen csökken. Binder István hangsúlyozta, akinek van a jövedelme, visszatért a munkaerőpiacra, mindenképpen folytassa a törlesztést, hiszen ha ezt nem teszi, akkor fölösleges többletterhet vállal. 

Az oldalon megjelent tartalmak forrásmegjelöléssel szabadon terjeszthetők.