Top Ad 728x90

Családtámogatás: 110millió jár a három gyereket vállaló pároknak



Kiszámolták azt is, mekkora összeghez juthatnak a kétgyermekesek, illetve két gyermeket vállalók, és az egygyermekesek, illetve egy gyermeket tervezők.

A három gyermeket tervezők akár 42 millió forintnyi vissza nem térítendő nagy összegű támogatást és 73 millió forintnyi kedvezményes hitelt vehetnek igénybe az évek során egy nettó 100 milliós lakás megvásárlása esetén a Portfolio számításai szerint.

A gyermekes családok és a családalapítás előtt állók minden eddiginél több támogatást kaphatnak a kormánytól:

• felvehetik a CSOK-ot és a hozzá felvehető 3%-os kamattámogatott CSOK-hitelt, a babaváró hitelt, a falusi CSOK-ot,

• csatlakozhatnak a jelzáloghitel-elengedési és a diákhitel-elengedési programhoz

• október 4-től elérhető lesz számukra a Zöld Otthon Program és a keretében igénybe vehető kamatmentes zöld CSOK-hitel, amit a kétgyermekesek 10, a háromgyermekesek 15 millió forintig vehetnek fel

• igényelhetik a nagycsaládosok újautó-vásárlási támogatását, az otthonfelújítási támogatást és a megelőlegezésére február 1-jétől felvehető 3%-os kamattámogatott otthonfelújítási hitelt,

• 2021-től rendelkezésükre áll a lakásáfa-visszaigénylés és illetékmentesség a CSOK-igénylők számára, illetve a tetőtér-beépítésre és emelet-ráépítésre igénybe vehető CSOK.

A portál kiszámolta, hogy

ha egy legalább nettó félmillió forint feletti háztartási jövedelemmel rendelkező, három gyermeket tervező házaspár igénybe veszi az összes családtámogatást, akár 42 millió forint vissza nem térítő támogatáshoz és 73 millió forint kamattámogatott hitelhez is juthat.
Persze nem egyszerre, ugyanis több támogatást - például az otthonfelújítási támogatást vagy a nagycsaládosok újautó-vásárlási támogatását - gyerekekhez kötnek, a felújítási támogatást pedig értelemszerűen akkor igényelhetik, ha már vettek egy ingatlant.

A kétgyermekesek, illetve két gyermeket vállalók nem járnak ilyen jól, mivel nekik a CSOK, a CSOK-hitel, a jelzáloghitel-elengedés és a diákhitel-elengedés összege eleve kisebb, a babaváró hitelt csak 30%-ban engedik el, az autótámogatás pedig nem jár. Az ingatlanfelújítás esetében azonban nincs különbség a háromgyermekesekhez képest, mint ahogy az egygyermekesek esetében sincs.

Nekik maximálisan 20 millió forintnyi vissza nem térítendő támogatás és 80 millió forintnyi kedvezményes hitel elérhető.
Azok számára pedig, akik egy gyermekkel rendelkeznek vagy egy gyereket terveznek, még kevesebb támogatást kapnak. Esetükben a CSOK csak 600 ezer forint, nincs CSOK-hitel, jelzáloghitel-elengedés és diákhitel-elengedés sem, a születés előtt felvett babaváró hitel 5 éven belül érkező új gyermek esetén ugyan kamatmentes, de semennyit sem engednek el belőle.

Ők 13 millió forintnyi vissza nem térítendő támogatást és 83 millió forintnyi kamattámogatott hitelt vehetnek igénybe.

Az oldalon megjelent tartalmak forrásmegjelöléssel szabadon terjeszthetők.