Top Ad 728x90

A sikeres gyümölcsfaültetés 17+1 titkaIlyenkor ősszel a legalkalmasabb az idő arra, hogy új családtagot ültessünk a kertben. A gyümölcsfa ültetése nem nehéz feladat, ám ahogy mindennek, ennek is megvannak a maga trükkjei és titkai. Ezeket szedtük most csokorba neked, hogy minden rendelkezésedre álljon ennek az izgalmas feladatnak az elvégzéséhez.

A sikeres gyümölcsfaültetés lépései

1. Az ősz a legalkalmasabb időszak a gyümölcsfa ültetésre. Ne szalaszd hát el.

2. Amikor gyümölcsfát választasz, mérd fel, mekkora helyre van szüksége és hogy vajon az rendelkezésre áll-e a kertedben. Mi, kertészek, hajlamosak vagyunk túlzásba esni, és úgy vélni, hogy a kertünk korlátlan méretűre nyújtható, de ez sajnos csak a fejünkben van így. A valóságban nagyon nem mindegy, hogy egy diófának mekkora hely jut, amikor akár 20 méteresre is kiszélesedhet a koronája. Így hát semmi esetre se a szívedre hallgass, hanem mérd ki, hogy a kifejlett fa részére is elegendő-e a tervezett hely.

3. Mivel szeretjük a változatosságot, érdemes többféle, kisebb méretű gyümölcsfát választani. Nagy előnyük, hogy te magad is el tudod végezni a metszésüket, a permetezésüket, és még a betakarításhoz is elegendő egy normál méretű létra.

4. Amikor kiválasztod az új fa számára a megfelelő helyet, az soha ne egy korábbi fa helye legyen. Ott ugyanis a talaj egyrészt fertőzött lehet, másrészt a régi fa már nagyon sok tápanyagot kiszedett onnan, így az új fának nem sok jutna. Márpedig az új fának a fejlődéséhez rengeteg tápanyagra lesz szüksége.

5. Ügyelj rá, hogy a fa akkor se legyen zavaró, ha eléri a teljes méretét. Nézd meg, hol a legpraktikusabb, ahol nem lóg rá a tetőre, nem lóg be a teraszra, és ahol a lehulló leveleket sem kell folyamatosan sepregetni a járdáról.

6. Ha megvan a tökéletes hely, állj neki a tökéletes ültetőgödör kiásásának. Ne takarékoskodj az erőddel és a gödör méretével, mert fontos, hogy a fa gyökerei kényelmesen elférjenek. A legjobb, ha egy 120x120 cm alapterületű és 80 cm mélységű ültetőgödröt ásol. A feltalajt a gödör egyik, az altalajt a másik oldalára tedd, és ügyelj rá, hogy a visszatöltésnél a felső réteg kerüljön alulra, az alsó pedig felülre.

7. Adj a talajhoz istállótrágyát, érett komposztot vagy komplex hatóanyagú műtrágyát. A facsemeték első, felszívó gyökerei ugyanis eleinte csak a jó minőségű, tápanyagokban gazdag talajban növekednek gyorsan.

8.  A gödröt két héttel az ültetés előtt ásd ki, majd a megforgatott földet töltsd vissza. Így álljon két hétig, amikor majd elülteted a csemetét.

9. Vásárolj megbízható helyről és alaposan vizsgáld meg a megvételre szánt fát. Minden csemetén kell, hogy legyen egy jeltábla, amelyen megtalálható a faiskola neve és címe, valamint a csemete fajtája. Nézd meg, milyen körülmények között tartják a facsemetét. Helytelenül tárolt, vagy szállított, kiszáradt fát ne válassz.

10. A legoptimálisabb idő az ültetésre októberben van.

11. Az ültetés előtt a túlságosan hosszú gyökérágakat metszd vissza, és tartsd egy napig vízben. A gödör megjavított földjét visszatöltötted két héttel ezelőtt, így most már csak annyi földet kell majd kapával kiemelni, hogy a megmetszett gyökérzet elférjen benne. Csak a vastagabb és a roncsolt, törött gyökérágakat kell visszametszeni, a vékony, felszívó gyökereket nem!

12. Ahol sok talajlakó kártevő van, érdemes a megmetszett gyökérzetet talajfertőtlenítő szerrel kevert agyagpépbe mártani, és úgy beállítani a gödör közepébe, hogy a szemzés helye éppen a talaj felszíne felett, a gyökérzet pedig a talajban legyen.

13. Ültetés után óvatosan taposd meg a földet, hogy az valamennyi gyökeret szorosan körülvegye.

14. Ezután ajánlatos a csemetét alaposan beöntözni.és a tövét felkupacolni.

15. Ha nagyon vékony a csemete, karózd ki.

16. Ha a kertedbe bejárósak az őzek, vaddisznók, vagy elszánt nyúlhordák törhetnek rátok, gondoskodj róla, hogy a csemete ezeknek ne eshessen áldozatul. Tegyél védőhálót köré, hogy ne tudják megrágni a törzsét.

17. A frissen ültetett csemeték vesszőit majd csak kora tavasszal kell visszametszeni.

17+1. Nagyon fontos, hogy soha ne ültess fagyos talajba!


Az oldalon megjelent tartalmak forrásmegjelöléssel szabadon terjeszthetők.