Top Ad 728x90

Miért nem vigyázunk örökségünkre? Avagy a Műemlékvédelmi világnap margójára...


Talán nem is lehetne aktuálisabb, talán nem is jöhetett volna jobbkor.
Április 18-a a Műemlékvédelem világnapja.



Az ICOMOS 1983-ban határozta el, hogy meghirdeti a műemlékek világnapját, hogy ezzel is felhívja a figyelmet a műemlékvédelem fontosságára, lehetőségeire és szükségességére. Az első Műemléki Világnap 1984-ben került megrendezésre, és az elmúlt 35 év alatt a kezdeményezés világeseménnyé nőtte ki magát.

Nincs is aktuálisabb ennél a témánál most, hogy mindenki a párizsi Notre Dame sajnálatos szörnyű tragédiájáról beszél. De nézzünk kicsit a dolgok mögé, a csodálatos templom évek óta felújításért könyörgött, azonban a francia kormány nem biztosított elég forrást, sőt a szűkös keretből is le-lecsíptek.
A végeredmény sajnos mindenki számára ismert.
Kísértetiesen hasonlít erre a történetre a 2018-as rio de janeiro-i tűzvész ahol a Brazil Nemzeti Múzeum égett le.


De nem is kell ennyire messzire menni. A gúnyhatártól mindössze 16 km-re található Krasznahorka 'büszke vára', ami 7 éve égett le egy felelőtlen bozóttűz következményeként.
Akinek még ez is túl messze lenne, annak vigyázó szemét elég a Kodály köröndre vetnie, ahol az UNESCO által a világörökség részének tekintett palota teljes tetőszerkezete és a harmadik emelete égett le 2014 nyarán a felújítást végzők nemtörődömsége miatt.

Ami a franciáknak a Notre Dame, az nekünk magyaroknak a Parlament, a Budai Vár, az Opera, a Pannonhalmi Bencés Főapátság és a többi a nemzeti öntudatba beépült ikonikus magyar épület, és azok a pótolhatatlan műkincsek, festmények, könyvtárak, amik ezekben az épületekben vannak.


A kérdés csak az: Megadjuk nekik azt a kicsit, amit kérnek, vagy tologatjuk őket egyre hátrább a sorban, míg már nagyon sokba fog kerülni egy felújítás, esetleg egy újjáépítés?
Mennyit tesznek meg vajon az európai országok azért, hogy megóvják múltjukat, kultúrájukat és ezzel jövőjüket?

Mennyit teszünk mi emberek azért, hogy vigyázzunk őseink örökségére, amiből a saját szellemi örökségünk fejlődhet tovább?

Sajnos közel sem annyit, amennyit kis odafigyeléssel és akarással lehetne, pedig sok dolog csak hozzáállás kérdése lenne, hogy együtt egy jobb világot építsünk magunknak.

Igyekezzünk tehát vigyázni örökségünkre, és továbbadni múltunk dicsőségét teljes pompájában az utókornak!

Oszd meg a cikket, ha te is fontosnak tartod megóvni örökségünk!

Az oldalon megjelent tartalmak forrásmegjelöléssel szabadon terjeszthetők.