Top Ad 728x90

5 érdekesség Vlad Tepesről

Amikor II. Mehmed szultán 1462-ben megtámadta Havasalföldet húszezer karóba húzott török látványa fogadta. A szultán azonnal visszavonulót fújt, Vlad Tepes pedig harc nélkül győzelmet aratott.



1. A Drakula szó édesapja nevéből ered, aki mivel a Sárkányrend tagja volt megkapta a Dracul jelzőt, amely szó jelentése sárkány, ördög, démon.

2. Mikor Tepes harmadszor akart visszatérni Havasalföld trónjára ellenlábasai csúnyán kivégezték, fejét mézben tárolva Konstantinápolyba szállították, ahol egy karóra tűzve közszemlére tették.

3. A Vlad tetteiről tudósító, az uralkodóról pozitív képet festő szláv nyelvű forrás, az Elbeszélések Drakula vajdáról Rettegett Iván egyik kedvenc olvasmánya volt.

4. Țepes uralkodása idején Havasalföld fővárosának főtéren állt egy színarany kupa. Mivel az uralkodó a lopást a legszigorúbban büntette, a tárgyhoz soha nem mertek hozzáérni.

5. Vlad és öccse fiatalon túszként került II. Murád szultán udvarába, így török nevelést kaptak, többek között itt sajátították el a török nyelvet, sőt kiművelték őket a hadtudomány, a logika, a filozófia és a művészetek tárgykörében is.

Oszd meg a cikket, ha érdekesnek találtad!

Az oldalon megjelent tartalmak forrásmegjelöléssel szabadon terjeszthetők.