Top Ad 728x90

Szép: a Honvédség rendbe hozta a kitörés hőseinek sírhelyét

Hetvenkét évvel ezelőtt, 1945  február 11-én este kilenc órakor indult meg mintegy 34 ezer német és magyar katona, hogy elkeseredett kísérletet tegyen a budapesti szovjet ostromgyűrűből való kitörésre. A főváros akkor már ötven napja volt körbezárva, a védőknek szinte minden lőszere, gyógyszere és élelmiszere elfogyott. Az embertelen orosz fogság helyett inkább a hősi halált választották.


A kitörésben részt vevők közül csaknem húszezren elestek. Legtöbbjük az akció első néhány órájában a Széll Kálmán téren és annak környékén. Talán nincs is a második világháborúban még egy olyan összecsapás, ahol ilyen rövid idő alatt ilyen sok élet veszett oda. Legtöbbjük mind a mai napig jeltelen tömegsírokban nyugszik.

Akinek jutott saját nyughely, a legtöbbször annak a neve sem került fel a fejfára. Így járt az a két katona is, akiknek sírját a Magyar Honvédség hadisírgondozói rendbe hoztak az évfordulóra. A Facebookon megosztott bejegyzésükből kiderül, hogy a két nyughely a hűvösvölgyi Gyermekvasút közelében, illetve az Esztergom melletti Szamárhegyen található.


A szakemberek szerint ez a két legrosszabb állapotú sír. A kereszt mindkét helyen ki volt dőlve, így azt újra rögzíteni kellett. Ám hozzáteszik, hogy mindét sírnál kellemes meglepetés érte őket: a nyughelyek mellett mécsesek égtek, a Szamárhegyen pedig egy fejfát találtak, amit valószínűleg a rossz időjárás miatt nem tudott felállítani az, aki nemrégiben odavitte. A hadisírgondozók most elvégezték ezt a munkát is.

Az elkorhadt koszorúkon lévő nemzetiszínű szalagok az emlékművet körülvevő kerítésen hirdetik annak a száz magyar katonának az emlékét, akik 1945-ben a Szamár-hegynél haltak hősi halált.
- írják a hadisírgondozók.

Oszd meg ismerőseiddel is!
forrás

Az oldalon megjelent tartalmak forrásmegjelöléssel szabadon terjeszthetők.