Top Ad 728x90

Ütős vélemény a szakmunkás béremelésről Vona Gábortól

Tegnap tette ki facebook oldalára a Jobbik elnöke azt az írását amely a kormány 25%-os szakmunkás béremelésére vonatkozik. Végigolvasva a bejegyzést sajnos maximálisan egyet kell, hogy értsünk vele, ugyanis nagyon fején találta a szöget. 


Az alábbiakban változtatás nélkül közöljük Vona Gábor bejegyzését:

Hol a hiba?

Mi is megkaptuk a kormány sikerpropagandájáról szóló kis prospektust, amelynek harmadik oldalán azonnal ez a kép fogadott. Persze óriásplakáton is láttam már többször. (Majdnem annyiszor, mint ahányon magamat láttam Gyurcsány Ferenccel és a bohóc ruhába bújt Orbán Viktorral...) Aztán egyszer csak bevillant, hogy ezzel a képpel valami nagyon nem stimmel. És nem az, hogy amit ezekben a prospektusokban írnak, az nem igaz, hanem épp ellenkezőleg. Ez a kép nagyon sokat megmutat a magyar valóságból. Egyfajta freudi elszólás, már amennyiben egy plakátra lehet ilyet mondani.

De mire is gondolok? Hol is a hiba?

1. A képen ugye a szakmunkás minimálbér emelését reklámozzák, amit már évekkel korábban meg kellett volna tenni, de ezt most hagyjuk is. A probléma az, hogy ennek az idős úrnak már nyugdíjban kellene lennie, vagy afelé kellene tartania, nem pedig a szakmunkás bér arcának lenni. Ha a Fidesz például támogatná a 40 évnyi munkaviszony után járó nyugdíj férfiakra való kiterjesztését, amit a Jobbik javasol, az pont ennek az úrnak jelenthetne megoldást. De a Fidesz ezt nem támogatja, még az erről szóló népszavazást is megakadályozta. Szegény ember meg dolgozhat, hátha egyszer eljut a nyugdíjig.

2. De tételezzük fel, hogy az úr még mindig dolgozik, vagy azért, mert szeretne, vagy azért, mert kénytelen. Oké, de az micsoda ország már, ahol egy becsületes szakmunkás az aktív évei végén még mindig csak a minimálbért kapja? A képen látható férfinak már egy sikeres és anyagilag is megbecsült szakmai út végén kellene lennie. És ehhez kell mosolyognia...? Sajnálatos, hogy ez a valóságban sokszor mégis megtörténik, de azért ez minden, csak nem siker.

3. Az ország jelenleg egyik legsúlyosabb problémája a munkaerőhiány. Azok a szakik, akiket a képen látható úr is képvisel, akik értik a szakmát, szeretnek és akarnak is dolgozni, lassan kiöregednek, az utánpótlás meg elmenekült az országból. Pár év múlva nem lesz itthon szakember! Micsoda beismerés (öngól - hogy a kormányfő is értse) az, hogy nem egy 20-as, 30-as éveiben járó fiatalember látható a képen, hanem ez a kedves úr. A Fidesz elüldözte a fiatalokat. Sajnos tényleg ez a helyzet. A cégeknél egyre kevesebb a használható fiatal munkás az elvándorlás miatt.

Szóval, amikor ezt a plakátot látjuk az országban, akkor jusson eszünkbe: néha egy kép többet mond minden szónál.

Oszd meg, ha szerinted is fején találta a szöget az Elnök úr!

Az oldalon megjelent tartalmak forrásmegjelöléssel szabadon terjeszthetők.