Top Ad 728x90

Ma éjjel meglátogat minket Télapó?

Biztos mindenki tudja, hogy ma éjjel meglátogat a télapó, a jó gyerekeknek csokit hoz, a jóknak pedig virgácsot. Így az ünnepek terén akkor nézzünk is pár érdekességet a Mikulásról!

Ma este, vagy holnap reggel érkezik?

Ahány ház, annyi szokás, szokták mondani, nyilván a télapó sem lehet ott egyszerre mindenhol, így családi hagyományoktól függően ma este és holnap reggel között bármikor érkezhet és tömheti meg a gyerekek csizmácskáit mindenféle földi jóval. Egyébként hivatalosan Miklós napon érkezik a télapó, ami december 6.-ra esik.

Mikulás, vagy Télapó

Heves vitákat szokott kiváltani az is, hogy a Mikulás, vagy a Télapó kifejezést használjuk a piros ruhás, szakállas öregemberre, aki december hatodikán éjjel ajándékot hoz a gyerekeknek.
A Télapó kifejezés orosz eredetű és az eredeti, orosz Télapó sok mindenben különbözik, az általunk ismert figurától. Ezek főleg külsőségek, mint például, hogy ő kucsmát visel, kísérői a hópelyhek, de a legfontosabb különbség, hogy ő az orosz lurkókhoz újévkor érkezik.
Azonban az angolszász Mikulás sem teljesen olyan, mint a miénk, hiába kísérik krampuszok hópelyhek helyett, hiszen ő karácsony első napján érkezik.
Mindebből megállapítható, hogy bármelyik kifejezést is használjuk, mindenképpen némiképp eltér majd az amire mi gondolunk az eredetijétől, hiszen mi a jó lelkű Szent Miklós püspököt ünnepeljük ezen a napon. Tehát akár használhatjuk bármelyik kifejezést bátran.

Ki is volt valójában Szent Miklós?

Szent Miklós püspök egy jólelkű adományozó, egész életét és családjától örökölt nem csekély vagyonát a szegények és a gyerekek megsegítésének szentelte. Rengeteg jó cselekedetet hajtott végre, ez miatt a keleti egyház máig egyik legnagyobb tiszteletnek örvendő szentje.
A legenda szerint Miklós püspök szomszédságában egy nagyon szegény család lakott, eladósorban lévő három lánnyal. Egy nap, amikor a püspök meghallotta, hogy milyen szegény sorsuk van a lányoknak, sőt még hozományuk sincsen elhatározza, hogy segít a bajba jutott családon.
Aznap éjjel az álruhába bújt pap egy piros erszényben pénzt hagy az ablakban, így az első leányt férjhez tudják adni. A zajra kiszaladó leány pedig csupán egy vörös palástos, sapkás alakot lát elsietni. A rákövetkező évben napra pontosan ugyanez megismétlődik, így a második leányt is férjhez tudják adni.
A harmadik évben azonban a család a hideg miatt bedeszkázza az ablakát, így Miklós nem tudja a legkisebb lány hozományát is célba juttatni, ekkor felmászik és a kéményen át dobja be az ajándékát, ami éppen a legkisebb lány kandallópárkányon száradó zoknijába pottyan bele.

Mindenképpen érdemes őriznünk ezt a szép hagyományt, különös tekintettel arra, hogy a legkisebbeknek mekkora örömöt tudunk okozni ezzel.

Ha érdekesnek találtad az írást oszd meg ismerőseiddel is!

Az oldalon megjelent tartalmak forrásmegjelöléssel szabadon terjeszthetők.