Top Ad 728x90

Írni-olvasni tudáshoz kötnék a választójogot! Ön egyetért ezzel?

A Mi Hazánk Mozgalom csütörtöki sajtótájékoztatóján jelentette be Dúró Dóra, hogy választási cenzust vezetnének be, amely alapján az írástudatlanokat kizárnák a választási rendszerből.


Az elnökhelyettes részben azzal érvelt, hogy a jogosítvány megszerzése is a nyolc általános iskolai osztály elvégzéséhez van kötve, hasonló módon kellene eljárni a választójog esetében is, hiszen az  írni-olvasni  nem tudók könnyen megvezethetők, így nem tudnak teljes felelőséggel dönteni az ország vezetéséről.

Az elnökhelyettes hozzátette:

"Nemcsak a tájékozottság hiánya jellemző erre a népcsoportra, hanem az is, hogy könnyen megvásárolható a szavazatuk"
A párt csak az 1940 után születettekre vezetné be a szabályozást, mivel a világháborúban nem mindenhol volt elérhető a megfelelő iskolai oktatás.

Az elnökhelyettes kifejtette pártja álláspntját a szlovák himnusztörvénnyel kapcsolatban is.
Felszólította azon szlovákiai "magyar" képviselőket, akik megszavazták a törvényt, hogy adják vissza mandátumukat.

A Mi Hazánk tiltakozó akciókba kezd a szlovák nagykövetség előtt, illetve határátkelőkön félpályás útlezárások formájában. 

A választási cenzussal mellett egy ismert érv:
Bár nem minden orvos rendelkezik hasonló tudással és képességekkel, mégis ahhoz, hogy valaki felelőségteljesen dönthessen mások egészségével kapcsolatban egy bizonyos szintet meg kell ütni. (nevezetesn rendelkeznie kell orvosi végzettséggel)
Hasonló a helyzet a választójoggal is, hiszen szavazáskor is hatással vagyunk (még ha csak közvetve is) egy szélesebb társadalmi közeg, ezáltal mások életére.

Mások szerint az írástudatlanoknak is joguk van beleszólni az őket érintő kérdések eldöntésébe és az ezzel kapcsolatos döntéseket felelősséggel képesek is meghozni.

Ön egyetértene a választójog korlátozásával?
Írja meg véleményét hozzászólásban!


Az oldalon megjelent tartalmak forrásmegjelöléssel szabadon terjeszthetők.