Top Ad 728x90

Az ISIS ellen harcolt, most vérdíj és börtön fenyegeti Dániában

Igazi pokoljáráson megy keresztül az a kurd származású dániai egyetemista lány, aki Szíriába utazott, hogy az Iszlám Állam ellen harcoljon.


Joanna Palani családjával hároméves korában költözött a skandináv országba. A csinos fiatal lány filozófia-politológia szakon végezte tanulmányait Koppenhágában, ám 2014 őszén úgy döntött: miközben Szíriából százezer számra menekülnek el az életerős férfiak, ő nő létére inkább odamegy, és felveszi a harcot a dzsihadistákkal.

A Kurd Népvédelmi Egységek (YPG) nevű milíciához került, ahol rövid időn belül profi mesterlövész vált belőle. A fronton töltött egy év alatt szembe került az aszadista kormánycsapatokkal, és az Iszlám Állam harcosaival is. A Vice-nak májusban azt nyilatkozta: a rosszul kiképzett, és elsősorban öngyilkos merényletekben jeleskedő dzsihadisták könnyű célpontnak bizonyultak, míg a hivatásos szír katonákat sokkal nehezebb ellenfélnek, "tökéletes gyilkológépnek" látja.

Joanna 12 hónapos frontszolgálat után rövid szabadságra visszautazott családjához Dániába. Ám ott nem hősként üdvözölték - hanem bűnözőként.

Az YPG ugyanis Európában és az Egyesült Államokban terrorszervezetként van nyilvántartva. Ez ugyan nem akadályozza meg, hogy rendszeresen együttműködjenek velük az IÁ elleni küzdelemben. A lány útlevelét elkobozták, így nem mehetett vissza harcolni, sőt tavaly decemberben le is tartóztatták.

A törvény értelmében akár hat hónapos szabadságvesztést is kaphat, ám egyelőre óvadék ellenében szabadlábon védekezhet.

S, ha ez nem lett volna elég, a lány állandó életveszélyben van Dániában is. Az Iszlám Állam egymillió dolláros vérdíjat tűzött ki a fejére.

A fiatal harcos nem érti, miért börtönözték be, hiszen Szíriában azokért az értékekért küzdött, amelyeket a Nyugat oly büszkén tűz saját zászlajára - ráadásul egy olyan szervezetben, amelyet a háborúban szövetségesként kezel.

"Hogy jelenthetnék veszélyt Dániára azzal, hogy egy olyan hadseregben harcolok, amelyet Dánia hivatalosan támogat, és kiképez?"
 - teszi fel a meglehetősen jogosnak tűnő kérdést.

Oszd meg a cikket facebookon!
forrás: Alfahír

Az oldalon megjelent tartalmak forrásmegjelöléssel szabadon terjeszthetők.