Top Ad 728x90

Tényleg a mi feladatunk megharcolni az Iszlám Állammal?

Kedden Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter arra kérte a parlamentet, hogy támogassák kormánya szándékát, amely egyszerre bővítené az Irakban szolgáló magyar katonai kontingens létszámát és mandátumát is. - írja az Alfahír.



Szijjártó Péter napirend előtt tájékoztatta a parlamentet arról, hogy "a terrorizmus elleni nemzetközi háború új szakaszába lépett".

A világ legbrutálisabb terrorszervezetével szembeni harc most már komoly sikereket tud felmutatni, Szijjártó tájékoztatása szerint a globális koalíció az elmúlt időszakban visszafoglalta az Iszlám Állam által elfoglalt területek 62 százalékát Irakban és 30 százalékát Szíriában, ezzel 4,1 millió embert szabadított fel.

Ismertette, hogy Magyarország tagja annak a 27 országnak, amely aktív katonai szereplője az Iszlám Állam elleni harcnak, több mint ötszáz magyar katona szolgált eddig Irakban a parlament 2015-ös felhatalmazása alapján.

A lényegre térve: a magyar kormány "az Iszlám Állam teljes legyőzése érdekében" azt javasolja, hogy a globális koalíció többi résztvevőjéhez hasonlóan Magyarország is növelje a hozzájárulását, azaz érje el a katonai kiadás a GDP 2 százalékát, emellett az eddig 150 fős katonai kontingens 200 főre növelését javasolják, valamint kezdeményezik a területi mandátum kiszélesítését Irak egész területére.

A külgazdasági miniszter még arra kérne támogatást, hogy a katonai kontingens őrzés-védési, csapatkísérési, kiképzési feladatok mellett katonai segítségnyújtási és tanácsadási feladatokat is elláthasson. A mandátum 2019 végig szólna.

Gyöngyösi Márton szerint már nem szabad kockáztatni a magyar honvédek életét, és azt sem szabad megengedni, hogy a tevőleges katonai részvétel miatt a magyar lakosság is a terroristák céltáblája legyen.

Nem Magyarország feladata a katonai megoldás, ugyanakkor egy humanitárius szövetségen keresztül segítenünk kell az ott élőket - összegezte a szakpolitikus.

Neked mi a véleményed a kérdésről? Írd meg kommentben!

Az oldalon megjelent tartalmak forrásmegjelöléssel szabadon terjeszthetők.