Top Ad 728x90

Turulszobrot rongáltak Pásztón

Sajnos egyre több esetből tűnik ki, hogy a mai magyar társadalomban már nem számít egymás értékeinek tisztelete, ilyen a jelenlegi is, ahol egy két éve felavatott turul szobrot rongáltak meg. - írja az Alfahír.



Ismeretlen elkövetők megrongálták a 2014. szeptember 21-én Pásztón, a kishegyi Magyar Összetartozás Fogadalmi Helyén felavatott turul szobrot.

A Magyarok Világszövetsége (MVSZ) pásztói tagjainak 2017. április 29-én (szombaton) tett bejelentésére a Pásztói Rendőrkapitányság két munkatársa érkezett a helyszínre, ahol dokumentálták a nyomokat. A nyomozás tanúk meghallgatásával és adatgyűjtéssel jelenleg is folyamatban van. 

A jelenleg hatályos Btk. 334. §-a külön nevesítve védeni rendeli nemzeti jelképeinket, ám Magyarország himnusza, zászlaja, címere és a Szent Korona mellett a törvény nem ismeri el nemzeti jelképként a turult, így azt fokozott, jogszabályba foglalt törvényi védelem nem illeti meg.

Turul:

Már Anonymus is említi, hogy a Magóg király nemzetségéből származó Ügyek feleségül vette Emesét, akitől Álmos néven fia született. Őt isteni csodának tulajdonították, ugyanis az áldott állapotban lévő anyjának az álmában isteni látomás jelent meg, egy héja-szerű (turul) madár képében, amely reá szállva teherbe ejtette őt. Ennek a történetét nevezzük Emese álmának. A turul madár a honfoglalás legendájában is többször feltűnik, védelmezve a magyarok javait. A legenda szerint a turul segítségével jutottak el őseink Pannóniába, Attila egykori földjére. Itt aztán a madár végleg eltűnt szemük elől, ezért itt maradtak.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel, ha te is felháborítónak találod!

Az oldalon megjelent tartalmak forrásmegjelöléssel szabadon terjeszthetők.