Top Ad 728x90

A tiszadobi Andrássy-kastély

A kastélyt egészen különlegessé teszi, hogy tervezői meglepő szimbólumokat „építettek belé”: az épületnek a négy évszakra utalva négy bejárata, a tizenkét hónapra utalva tizenkét tornya, az ötvenkét hétnek megfelelően ötvenkét szobája, az év háromszázhatvanöt napjára utalóan pedig összesen háromszázhatvanöt ablakszeme van.



Az Andrássy-kastély egészen az első világháborút követő időszakig teljes dicsőségében pompázott, a sajnálatos „bukása” pedig 1928-ban következett be, amikor fegyveres forradalmárok betörtek a kastélyba, a bútorzatot és a nyílászárókat széttörték, kilövöldözték, az épület egészét pedig jelentős mértékben megrongálták.

Ezt követően a különleges épület a második világháború alatt román katonai kórházként szolgált, majd 300 osztrák gyermek nyaralásának biztosított helyszínt. Rövid ideig, közel egy évig görög menekült családoknak nyújtott szállást a kastély, 1950-től napjainkig pedig gyermekvárosként funkcionált.

Tavaly decemberi felújítására és látogathatóvá tételére az adott lehetőséget, hogy a gyermekvárost sikerült a településen belül átköltöztetni egy jóval korszerűbb, új épületbe, a kastély pedig innentől kezdődően turisztikai célokat is betölthet. Mivel a nagyközönség korábban jóformán soha nem tekinthette meg a gyönyörű grófi kastélyt, várhatóan nagy lesz az épületet övező érdeklődés.

A történelem kedvelői betekintést nyerhetnek a grófi család mindennapjaiba, s akár a legifjabb Andrássy-lány szobáját is megtekinthetik – ahonnét egyébként páratlan látvány nyílik a környező területre. A művészetek szerelmeseit továbbá egészen biztosan lenyűgözi majd a Rippl-Rónai József által tervezett ebédlő, melynek üvegablakait a Róth Miksa műhelyében készült alkotások egészítik ki a kastély leghíresebb látványosságává.


A sokáig „feledésbe merült” kastély, valamint az épületet övező park látogatható a hétfői nap kivételével egész héten. A nyitvatartási ideje jelenleg keddtől vasárnapig 10.00-16.00 között alakul.

Oszd meg a cikket, ha tetszett!
forrás

Az oldalon megjelent tartalmak forrásmegjelöléssel szabadon terjeszthetők.