Top Ad 728x90

Figyelem, minden harmadik magyar magas vérnyomással kűzd


Európa élvonalába tartozunk a vérnyomásgondokkal küzdő felnőttek arányát illetően, míg az uniós tagállamokban átlagosan minden ötödik felnőtt küzd magas vérnyomással, a magyarok harmada szenved ettől - derül ki az Eurostat legfrissebb adataiból.

Amagas vérnyomás hosszú távon károsítja az életfontosságú szerveket, az ereket, a szívet, a veséket és agyi katasztrófához vezethet. 2019-ben az EU -ban a 15 éves és idősebb emberek 22 százaléka küzdött  magas vérnyomással az Eurostat jelentése szerint.

Az uniós tagállamok közül Horvátországban a legmagasabb (37 százalék) a magas vérnyomással élők aránya, Lettországban és Magyarországon a felnőttek 32-32 százaléka érintett.

zzel szemben a lista másik végén Írország található 12 százalékkal, de nem sokkal több  Luxemburgban, Romániában és Hollandiában a krónikus kórtól szenvedők arány (16 százalék).

Nemek szerint nézve az EU-ban arányaiban több nő él magas vérnyomással mint férfi (23 százalék vs 21 százalék). Horvátországban a legmagasabb a magas vérnyomásban szenvedő nők aránya (38 százalék), Lettországban (37 százalék) és Magyarországon (34 százalék).

 A magas vérnyomással élő férfiak arányával is élen járnak a horvátok (36 százalék), Magyarországon (29 százalék) és Finnországban (28 százalék) az arányuk.



Az oldalon megjelent tartalmak forrásmegjelöléssel szabadon terjeszthetők.